Militarii detașamentului „Carpathian Pumas” au ajuns în Mali, cu o aeronavă TAROM.

O aeronavă Boeing 737-800 a companiei TAROM a asigurat transportul către Mali pentru cei 120 de militari români, care fac parte din a doua rotație a misiunii Detașamentului „Carpathian Pumas”, în republica africană.

Aeronava, pilotată de un echipaj al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene, a decolat joi, 16 aprilie, de pe aeroportul București „Henri Coandă”, cu destinația Gao, Mali, și a revenit în țară vineri, 17 aprilie.

Zborul a fost efectuat la solicitarea Ministerului Apărării Naționale, și a fost dus la bun sfarșit cu sprijinul Ambasadei Romaniei din Tunisia, Ambasadei Romaniei din Algeria, Ambasadei Romaniei din Senegal si Ministerului Afacerilor Externe.

„Ne aflăm într-o situație care ne obligă la adaptare, atât la nivel individual, cât și la nivel de business. În toată această perioadă, la TAROM am încercat și cred că am reușit să identificăm oportunitățile care să țină aeronavele noastre, cât mai mult timp, acolo unde le e locul, în aer. Transportul militarilor români către Mali reprezintă însă mai mult decât o nouă oportunitate, a fost o onoare să le putem oferi sprijinul nostru. Le urez mult succes în misiune și îi așteptăm sănătoși înapoi acasă.”, a declarat George Barbu, director general TAROM.

Cei 120 de militari care au plecat joi către Mali asigură cea de-a doua rotație a Detașamentul „Carpathian Pumas”, care participă la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

Înainte de a efectua deplasarea, militarii au executat o perioadă de izolare de 14 zile, și au fost testați pentru infecția cu COVID-19.

Pentru zborul de întoarcere în România, aeronava TAROM a avut la bord și un militar al Republicii Moldova, membru al Misiunii UE de Instruire în Mali. După aterizarea la București, militarul a fost repatriat în Republica Moldova, cu sprijinul autorităților române.

EV SSL