Informare de presă

Un salariat al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene a fost diagnosticat cu COVID-19

București, 18 martie 2020

În cursul zilei de marți, 17 martie 2020, un membru al personalului companiei TAROM a fost testat pozitiv pentru infecția cu COVID-19. Persoana infectată este angajat al companiei pe funcția de pilot, însă la data infectării acesta se afla în timpul liber, nu a efectuat zboruri și nu a intrat în contact cu niciun pasager al companiei.

În perioada 9-12 martie a.c., persoana în cauză, aflată în concediu de odihnă, a călătorit în Austria, ca parte a unui grup de turiști. La scurt timp după întoarcerea în țară, mai exact pe data de 14 martie, unul dintre membrii grupului alături de care a efectuat călătoria a prezentat simptome, a fost testat și diagnosticat cu noul coronavirus. Imediat după comunicarea rezultatului, salariatul TAROM s-a autoizolat la domiciliu, împreună cu familia.

În urma aplicării testului pentru infecția cu COVID-19, deși nu prezenta niciuna dintre simptomele specifice, salariatul TAROM a fost testat pozitiv și se află internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Matei Balș", din Capitală.

În decursul celor două zile de la întoarcerea în țară și până la intrarea în autoizolare, angajatul s-a prezentat la serviciu unde a intrat în contact cu un număr de 10 colegi. Toate cele 10 persoane au intrat în autoizolare voluntară la domiciliu, pe data de 15 martie, imediat după constatarea pericolului de infecție. Până la acest moment niciuna dintre acestea nu prezintă simptome și nu a fost testată pozitiv.

Menționăm că în intervalul de timp în care angajatul TAROM a fost prezent la serviciu (13-14 martie), nu erau cunoscute împrejurările care ar putea provoca îmbolnăvirea și răspândirea virusului. Totodată, la acel moment, Austria nu se afla pe lista zonelor de risc, iar revenirea din această țară nu impunea obligația de autoizolare sau carantină (obligația a fost introdusă pe data de 15 martie, ora 21:00).

Urmare a confirmării diagnosticului, în cadrul TAROM a fost declanșată o anchetă epidemiologică pentru identificarea și înlăturarea pericolului de răspândire a virusului printre ceilalți angajați ai companiei și au fost luate toate măsurile dispuse de autorități.

Încă de la apariția primelor cazuri de infectare cu COVID-19 în țările către care operează curse, TAROM a pus în aplicare un Plan de Măsuri stricte pentru prevenirea contaminării pasagerilor și echipajelor de zbor. Astfel, conform procedurii, aeronavele companiei care transportă pasageri și mărfuri sunt supuse măsurilor antiepidemice. După efectuarea fiecărei curse, cabina de pasageri, cabina piloților, toaletele, bucătăria, cala de bagaje, scările și toate celelalte suprafețe ale aeronavei cu care pasagerii sau personalul intră în contact sunt dezinfectate cu soluție având la baza substanța Virkon.

EV SSL